Thursday, August 6, 2009

manusia yang suka menyalahkan~

pelik kan. kenape manusia suke menyalahkan perkara yg mereka tak suke
kdg2 prkr yg mereka xsuke tu, sbnrnye sgt bergune dan bermanfaat.

ade sstgh manusia tak suke skuad hijau SBN. mcm2 tomahan dan kritikan ditujukan kpd mereka
"kacau aku nk berak la..", "syampu aku hilang, msti SBN amek ni", and mcm2 lagi la..
tpi kalu dipikir2 blk, cbe bygkan kalau SBN tak bekerja sehari jek.
tgok ape jdik kat tandas blok R. porak peranda. blok S tak perlu ckp la.

ade jgak sstgh org tak suke pd pengutip sampah. mereka kate kotor, busuk. malah ade golongan korporat tak benarkan golongan ini kutip smpah di kwsn rumah mereka. busuk dan hina.
tpi cbe bygkan skali lagi, kalau pengutip sampah ini semuanye cuti seminggu.
mngikut cikgu KH aku dlu, kalau sampah tak dikutip dlm mase semgu, sampah dah boley meliputi seluruh semenanjung. menakutkan bukan?

ape motif yg cbe nk bwk disini?
kenape manusia suke menyalahkan perokok? adekah mereka ni menganggu ketenteraman awam? kalau setkt asap tu yg buat mnyakitkan idong, knape xnk blame fogging? sakit idong bukan? malah sakit mata.
fakta benar dr lecturer akaunting. rokok consumption dlm klgn rakyat Malaysia telah menyumbang 30% of national GDP. sape amek ekons,pasti tahu.
cbe bygkan kalau perokok ini berhenti merokok dan lihat kesan pd GDP negara. jatuh merudum. 30% bkn angka kecil.
30% ini jgak lah yg menyumbang pd kite. wang biasiswa, gaji ibubapa kite, subsidi minyak, yuran sekolah adek2 kite. sume dtg dr sumber yg disatukan.
manusia skrg makin blur dek pengedaran zaman. mereka hanye tahu menyalahkan. tpi tak mampu reason di sebalik kebencian mereka itu.
pikir2kan la sahabat-sahabat


p/s: saya bkn SBN, pengutip sampah, mahupun perokok

14 comments:

wr0ngsalah said...

YG pasal sbn tu ye... aku stuju.. tapi yg bwh tu aku musykil...

Ye..
Asap fogging tu bahaya gak.. tapi kurang2 aku sedut 2 minggu skali or paling byk seminggu skali.. Ni kalau aku ddk tepi perokok asap tu tiap2 hari mai kat aku.. Org yg x isap lagi bahaya dari org yg isap sbb sedut asap tu..

And..
GDP?.. Come on la.. kalau nak ikotkan tax tuk arak pun tinggi gak.. sumbang kat negara gak.. harga tinggi.. Tapi adakah itu duit negara yg halal? walaupun rokok masih was2 halal haram tetapi malaysia x patut bangga mempunyai 30% GDP datang dari rokok.. Kalau hilang 30% tu pun, insyaallah, ada rezeki lain yg akan masuk..

Peace.. :)

Tarmizi said...

ni bukan pasal sakit hidung la bro. org x suka bala yg perokok hembus dalam bentuk asap tu..

bayi gugur dalam kandungan la, kanser la, mcm2 ah lg...

asap yg perokok hembus tu yg lagi bahaya dr asap yg diorg sedut. dua kali ganda nikotin tau. silap2 org yg x merokok ni yg mati dulu.

ada dalam buku econs kan, "GDP is not a perfect measurement"?

pasal "factories and pollutions...war...
Even though it contributes to GDP, the society is worse off"

kalau ko kata ekonomi maju pun, ada banyak kesan buruk lagi.

macam mana dgn anak2 perokok yg dpt kanser walaupun diorg x merokok?
macam mana dgn bayi yg lahir x cukup bulan?
macam mana pulak dgn bayi yg gugur dlm kandungan?
diorg semua ni mati sebab salah org lain. salah perokok yg rapat dgn diorg!

sanggup ke ko letak nilai kesihatan dan nyawa diorg semua ni dgn 30% GDP ko tu?

lagi satu, ko pasti ke GDP akan jatuh merudum klau semua perokok dalam negara ni berhenti merokok?

pada pendapat aku, GDP xkan terjejas.
klau sorg tu berhenti merokok, xkan nak dia nak biar duit yg dia save tu berhabuk mcm tu je? mesti guna utk beli bnda lain kan?
beli chewing gum ke, handphone baru ke, belanja awek tngok wayang ke..... mesti guna jugak kan duit tu?

jadi GDP xkan terjejas.


apapun, aku x rasa org benci perokok. org cuma x suka asap rokok.


*aku x benci perokok.

wr0ngsalah said...

yaaahhaaa.... sokong hg tarmizi...
guna suma buku econs.. hahaha.. bgus2... tgk dia nak balas apa...

puteribonda said...

bole jadi kita menyukai sesuatu perkara,
sedangkan perkara itu amat buruk untuk kita

dan

bole jadi kita membenci sesuatu perkara,
sedangkan perkara itu amat baik untuk kita

al-baqarah: 216

~nuha~ said...

haha,wafiwafi.haish~

wafi said...

mls la nk respon tuk komen pnjg2 sgt ni
ilmiah plak tuh..

kalau bab agama plak, mmg aku xley nk beta da. mmg anda mng

tpi aku suke respon nuha tu
hmm.. agak menarik ye di situ. haha

0-0 said...

ecehh wafi, menarik tang mana tuu

wafi said...

hahaha peng
xde mksd lain
komen yg menarik semate2
da2 peng. gi study. mgu dpn stat exam
aku da abes
(saje ulang byk kali kasi ko jeles)
haha

Muhammad Nur Luqman bin Hamdan said...

weh!!..

dak bangla SBN curi wallet ak..siap asingkan duit ngan kad2 ak lagi...baiknye mereka!!..
hahaha

Abdul.Fatah.Firdaus said...

kretek manis beri sebatang.
jangan, nanti abah marah.

wafi said...

luqman - hahaha. kalu cmtu xdpt tlg ah. syampu aku pun ilang gak. huhu

fatah - kretek manis sedap rasenye
kenikmatan yg xdpt digambarkan
hehe

Risham said...

rokok sebatang?
oh, 2 minggu belum cukup.

syazana said...

rokok apa dpt?
tenang mungkin.cara lain ada.ak tak tahu.ak kaum hawa.

biar tenang secara halal lahlahlah.

ak mintak jasa baik perokok(bkn kau), nk merokok p isap sorang2 dlm washroom ke tmpt corot biar jauh dr org.kau nak mati mati sendiri.

spermatocyte v2.0 said...

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
[Al-Baqarah:216 ]