Monday, July 20, 2009

mana hak kau? ha??

lama sudah aku tidak update blog ni.

weknd baru ni, aku telah habiskan masa bersama keluarga.
sungguh tidak ku sangka bpk ku juge pulang dr sabah.
apabile mak dan bpk aku ade skali, abesla aku..

zmn ku mude2 di klang dahulu, aku sering di ingatkan smse tazkirah di surau
brother2 kat surau salu pesan,
"kalau kite tak jage hak Allah, jgn harap Allah nk jage hak kite"
(aku tak igt ayat nye dlm AlQuran.. lol )
aku terpikir.
selame 3 sem aku di INTI, byk perkare aku abaikan
mak dan ayah aku sering tnye berulang kali;
1) solat ko camne wafi? ade kau jage?
2) brape kali ko bace Quran? stkt mlm jumaat ko xpyh kire la
3) kau nk exam, ade ko ingat Allah? ko pkir ko blaja2 smpai mati, ko x tawakal, ko igt ko ley berjaye? berangan jela ko.
'kau jgn lupe, kejayaan ko Allah yg tentukan, bkn study kau. ko pkir SPM ko cantek sbb ko? ko pkir ko dpt duet rkyat pun sbb ko? Bkn! sume tu Allah yg kasi.'
wlaupun kate2 mak ku agak tajam, kate2 ibu ku itu semuanye benar, tidak same skali aku nafikan
dunie dewase ni ckup mmberikan aku tamparan yg sgt hebat.

kate2 mak aku plg pedas.
"mane wafi yg mak knal dulu? ni bkn wafi yg dulu.wafi skrg da berubah."
aku hnye mmpu tunduk, akur dgn kate2 mak aku.
kini aku baru betul2 sedar dr imaginasi dan ilusi
hidup ku selame ni kosong. takde hasil
sume kerna kelalaian aku trhdp hak yg sptutnye aku laksanakan
Allah perintah aku spaye tunaikan hak dgn sempurna, aku abaikan.
ape yg aku buat? dosa dan maksiat. tanggungjwb aku abaikan

kwn2, kite jdikan renungan bersame
kite xjage hak Allah, jgn harap Allah nk jage hak kite.
jdikan lah sbg pedoman..

salam ukhwah~

8 comments:

Mus said...
This comment has been removed by the author.
AbDuLLaH BaSyiR said...

aku ada ternampak kat blakang kreta sape ntah... dia tulis " If Allah is all you have, You have it all" ...

aliaadalila^^ said...

:)

aireensamirah said...

perubahan bukan mudah tapi tak mustahil..
berubah kepada buruk lebih mudah dr berubah kepada baik..
melupakan lebih mudah dari mengingatkan..
:)

Nabilah Farhana Yahya said...

jika kite ingin berubah ke arah yg positif, i'Allah Allah akan tolong kite k..:D

Abdul.Fatah.Firdaus said...

bagus2. sudah sedar.

wafi said...

thanx for the comments
benar belaka kate2 anda..

syazana said...

kata ibu bernas.selalu.

btw mak kau cool.