Monday, May 25, 2009

~a big sacrifice..~(cherating best)

salam dihulur tnde igtn kpd anda semua..
arini bertarikh 25mei tnde nye sudah sebln lbey aku xpost pape kat blog ni
bak kate fatah,"blog ko boley bersarang ,takpun berulat"
so saje2 jela post sket2 en..

22-25 mei ade trip gi cherating..dihandle oleh kami semua..haha
aku sndri honestly xpenah handle smthng grand cani..seb bek ade rakan2 sekalian (esp wan)
hahaha..tpi malang xdpt join trip ni dr mule smpai abes
aku miss 27 jam..lame gak uh??huhu
sume ni berkaitan ngn pengorbanan..org kmpung aku ckp 'sacrifice'
(aku ade kmpung ke??hahaha..)
kalu blaja ekons time spm,teori kos lepas. melepaskan seswatu for smthg better.

trip ni clash with some kind of 'gathering' ngn mmbe2 lame..
pd mulenye aku buat kputusan utk mngabaikan reunion tu,tpi kelame2an fikiran berubah
aku xsmpai hati nk abaikan,since ade org mngatekan reunion ni sgt pntg sbb aku nk fly.. hahaha.. (cam bangang gak ko nash)
bas gerak je mninggalkan nilai,aku turut bergerak juge,bergerak ke serdang
di situ aku jmpe sorg mmbe. gerak bersame.
kami mkn di serdang smpai kol2pg. mlm tu dpt berite match bola xdpt wat pagi esoknye
aku smakin runsing utk buat kptusan. akhirnye aku wat kptusan tuk ttp bersame mereka,mmbe2 lame.
wlaupun aku rsekan berat utk mmbuat kptusan,,namun aku ttp gembire dan rse beruntung
sbb dpt :
1) gelak tgok hadi accident motor..hahaha..
2) dpt tido kt spital.. (xpenah wat seumo idop)
3) mandi sngai bramai2..brkgsi2 cerite..
4) main bola kt pdg pasir berbatu ngn juniour yg sumpah xknal..
5) lawat asrama..jmpe warden..

sebaik shj selesai smua prkare, aku trus ke bndr tasik selatan. mngejar tren utk ke pekeliling.
mndptkan bas tuk ke kuantan.
sebaik pkul 11 mlm, aku smpai di pekeliling.
aku terkejut dan tergamam. sume lmpu sudah ditutup. smua bas suda dimatikan enjin. seakan2 spt tiada lagi bas yg akan bertolak.
aku runsing. peluh jantan mule mengalir..aku trus mncari org utk bertnye.
hati makin runsing dan bingung. ade cine bodoh offer teksi ke kuantan dgn rm100. bangang pe. duet dlm wallet pun tgal 30 jek. haha
aku spt mati akal. tiade prkare yg boleh dipikirkan lg.
aku mncari tmpt duduk. tenangkan fikiran
peluh jantan tdi kering dan kini spt hndak mengalir air mate. (jantan beb, kne cover.. haha)
hati makin lame makin kecil. beribu kemungkinan melanda jiwa. namun begitu, tgn kanan ttp menyale *****. btpe penting nye bende tu ketika saat2 begini.. dpt menenangkan fikiran lalu mmikirkan jalan septutnye..
lalu seorg pkcik melayu tgah mkn pe tah.. cam sedap.. (sbb lapar en..) menghampiri aku lalu bertnye
"adik ni nk gi kuantan ke?kat pekililing ni bas last kol 10.30. mmg xdpt tlg la adek. tp pakcik ley anta adek gi pudu. cbe2 try naseb. rm10 jek. jomlah."
(jap2..aku ni maseh ley dpanggil adek ke??dlm runsing2 pun ley gelak2 dlm hati..haha)
tnpe memkir pnjg, aku trus trime offer pkcik tu.
akhirnye aku nek bas di pudu kol 12 dan smpai dgn selamat nye kol4pg di kuantan. singgah tgok bapok jap..hahaha..

abeskan mase yg tgal di cherating utk hepi sepuas2nye. men beach ball, bantai mandi laut smpai tekak ampir reput sbb kering kot, pastu terjun dr batu setinggi 50meter.. (saje je kasi nmpk grand..lala)

byk pengajaran aku blaja dpd pengalaman ni. mcm2 pkare telah mngajar aku tntg erti kehidupan. tige hari tu sgt mmahat sejarah dlm diari kehidupan aku.
1)erti pengorbanan. aku dah korbankan hmpir 70% mase bseronok kt cherating semate2 tuk brsame2 mmbe2 lame. "bkn sng dpt peluang brsame kwn2 lame" - kate2 smgt adhwa dan fatah.
2)erti persahabatan. kalau diberi 1000 org pun, blum tntu ade org dpt gantikan nash.
(nash,jgn touching dow..relax2..lala). aku kwn ngn urwah ngn zul da ampir 10thun. bkn sng dpt spend time together. pasni nash nk kawen, nk focus kat fmly die. hahaha
3)erti enjoy. aku dpt enjoy kat 2 tmpt. org lain juz 1 in 1. tpi aku 2 in 1. ade org ckp kt aku xberbaloi dtg cherating sbb lmbt. tpi aku xkesah, enjoy pnye psal. kalau la blaja cani, kan best.haha

pnjg gak post ni..ok daa~

kate2 si lebat: buatlah keputusan dgn sebaiknye.. pilihlah yg akan mmberi kesan jgke pnjg, bkn jgke pndek. kalu runsing, nyalekan bnde tu.. bru ati tenang.. haha

10 comments:

Abdul.Fatah.Firdaus said...

panjang sangat.
tidak apa.
teruskan menulis.
lagi satu, padan muka.
sampai lambat.
banyak terlepas benda.
kah kah kah

wafi said...

ko ni..
xamek pengajaran la dpd aku tulis tu
pnt aku tulis pnjg2
yg pntg pengorbanan tuh..
bkn sng kite dpt berdepan ngn pilihan dan pengorbanan

Nabilah Farhana Yahya said...

hmmm...okla 2...dpt enjoy 2 tmpt..bez kn..hihi..

wafi said...

tgok tu fatah
bell pun support aku
haha

Mus said...

"Adek" wafi..
Haha..
Naseb baek ade lagi bas gie kuantan..
Klu x, x merase la ko gie cherating..
Ngeh3..

~nuha~ said...

kau dah smoking balik eyh?

0-0 said...

ni namanya sedapkan hati. haha

Abdul.Fatah.Firdaus said...

wafirokok. apa beza.
kah kah kah.

beb mentoot said...

adventure gileeee

wafi said...

nuha. aku smoking di kala tension
bkn la seorg yg tegar

sial ko fatah. ko boley diam x?